Shake diëten, slecht voor jou en je gezondheid

Het klinkt soms te mooi om waar te zijn, shakes die je binnen no-time van je overtollige kilo’s afhelpen. Mooi! Denk je waarschijnlijk, dat wil ik wel! Zonder er al te veel bij na te denken schaf je een pakket aan en begin je vol vertrouwen aan je “afvalrace”. Helaas wordt er vaak vergeten dat het volgen van een shake dieetdaadwerkelijk schadelijk kan zijn voor jou en je lichaam. Je bent waarschijnlijk bij deze blog terecht gekomen omdat je momenteel een shakedieet volgt, gevolgd hebt of wilt gaan volgen. Bij Fit Voorop Personal Training Uden zien we vaak mensen voorbijkomen die hetzelfde hebben gedaan of willen gaan doen als jij. Vaak zien we dan ook de negatieve gevolgen van zo’n dieet voorbijkomen. In deze blog vertelt FitVoorop Personal Training Uden je alles over deze gevolgen.

Je leert er niks van

Ten eerste werkt het niet omdat je er simpelweg niks van leert. Wanneer je een dieet volgt doe je precies wat er in de gebruiksaanwijzing staat. Je denkt er niet over na waarom je het doet, wat de functie is en wat er precies gebeurt met jou en je lichaam. Allemaal dingen waar je over na zou moeten denken. Het gevolg hiervan is, wanneer een bepaald (shake)dieet afgelopen is of je het niet meer aanschaft, je niet precies weet wat je moet doen zonder. Met andere woorden je bent altijd afhankelijk van de shakes enz. die je koopt.

Het is van belang, wanneer je probeert af te vallen, dat je er iets van leert en wanneer je er alleen voor staat dat je weet wat je moet doen.

 

Slecht voor je lichaamsverhouding

Ten tweede val je wel af, maar je lichaamsverhouding verandert op een verkeerde manier. Je lichaamsgewicht bestaat uit een aantal factoren: vet, spier, vocht en botmassa. Wanneer je gewicht verliest, weet je niet welke factor als het ware in gewicht wordt verminderd. Wat je vaak ziet bij shakediëten is dat je calorie inname zo laag is, dat je lichaam zijn vitale functies niet meer kan uitvoeren. Je lichaamsgewicht zal wel dalen en je verbrandt ook vetten, maar je vetvrije massa bestaande uit spieren en glycogeen verminderd ook in gewicht. En dat is nou juist wat je niet wilt hebben.

Je vetvrijemassa zorgt er namelijk voor dat je lichaam er strakker uit ziet en tevens zorgen spieren voor de vetverbanding. Heb je meer spieren? Dan zal je lichaam, ook wanneer je niks doet, meer verbranden. Minder spiermassa zorgt er dus voor dat je lichaam ook minder verbrandt, waardoor je dus ook minder kan eten dan iemand met meer spiermassa.

Bij een shake dieet weet je dus dat je vetvrijemassa ook zal dalen. Op korte termijn zal je dus afvallen en denken dat je goed bezig bent, maar in realiteit zal je lichaamssamenstelling negatief veranderen. Op lange termijn betekent dit dus dat het juist erg slecht is voor je lichaam.

 

Te weinig vitaminen en mineralen

Bij Fit Voorop Personal Training Uden horen we vaak verhalen van mensen die een shakedieet hebben geprobeerd om af te vallen en vervolgens weinig energie hadden en last hadden van haaruitval. Wat je vaak ziet bij shake diëten is dat je veel te weinig vitaminen en mineralen binnen krijgt. Onder andere haaruitval en je energieloos voelen zijn gevolgen van een te kort aan deze belangrijke vitaminen en mineralen. Ook al wil je afvallen, je moet er wel bij stil staan dat vitaminen en mineralen essentieel zijn voor een gezonde leefstijl en gezond lichaam. Het krijgen van bijvoorbeeld haaruitval is een soort noodkreet van je lichaam dat je veel te weinig van deze stoffen binnen krijgt. Je kunt beter gezond en goed eten, want het nemen van bijvoorbeeld shakes kan echt schadelijk zijn voor je lichaam.

 

Lichaam wordt “lui”

Shakediëten “leren” je lichaam af om je verteringsproces optimaal te laten werken. Wanneer jij vaste voeding eet moet je lichaam werken om deze voeding te verteren. Op het moment dat je veel shakes neemt wordt je lichaam als het ware ‘lui’. Het hoeft namelijk niet meer hard te werken om voeding te verteren en op deze manier raakt je lichaam daar ook aan gewend. Dit zorgt er ook voor dat het eten minder lang in je maag zal zitten, waardoor je verzadigd gevoel snel weggaat. Je lichaam verbrandt ook calorieën tijdens het verteerproces, dit noemen we thermogenese. Wanneer je dus bijna alleen maar vloeibaar ‘eten’ binnen krijgt zal je daarin ook minder calorieën verbranden.

 

Het draait niet alleen om voeding

Afvallen gaat om veel meer dan alleen voeding. Wanneer jij een shakedieet volgt is het natuurlijk leuk dat je afvalt, maar je moet ook leren dat niet alleen voeding je helpt om op lange termijn je goed te voelen in je lichaam. Je zult ook hard moeten trainen om spiermassa op te bouwen, een strakker lichaam te krijgen en een goede lichaamssamenstelling te hebben. Snel afvallen betekend namelijk niet altijd dat je je fijn voelt in je lichaam. Zonder voldoende spiermassa zal je lichaam er niet strakker op worden en zal je ook minder vet verbranden. Zorg er dus voor dat je voldoende lichaamsbeweging hebt en hard traint.

 

Kortom, het volgen van een shakedieet is erg slecht voor jou en je lichaam. Het zorgt ervoor dat je lichaamsverhouding negatief verandert, je sneller honger krijgt, er niets van leert of erger nog haaruitval krijgt of last krijgt van veel vermoeidheid. Wij van Fitvoorop Personal Training Uden raden dit dan ook sterk af en adviseren je om gezond te eten en hard te sporten. Dit is namelijk niet schadelijk voor je lichaam en je zal er op lange termijn veel meer aan hebben!